Onboarding u 6 koraka

6 koraka u onboarding procesu

Vrijeme čitanja: 6 minuta

Poslovnica kaže „Prvi utisak je najvažniji“ – kako u privatnom životu tako i u onom poslovnom. Jednako kao što i kandidat za posao želi ostaviti što bolji dojam, takav pristup treba imati i poslodavac.

Zamislite situaciju u kojoj počinjete raditi u novoj tvrtki, no nitko Vam nije pružio osnovne informacije o tvrtki i Vašem radnom mjestu. Osim toga, ne osjećate se dobrodošlo i kao član tima? Bi li Vam opisana situacija bila crvena zastavica zbog koje biste počeli razmišljati o pronalasku novog posla?

Što učiniti da se novi zaposlenici od prvog dana osjećaju cijenjeno i dobrodošlo?

onboarding

Iskustvo zaposlenika uključuje više različitih dodirnih točaka tijekom cijelog radnog odnosa. Stoga je u početku važno vizualizirati njegovo putovanje od prvog dana. Tako ćete lakše procijenili kako se razvijanju njegove potrebe i odgovorili na njih. Zadovoljan zaposlenik vodi većoj produktivnosti ..

Znate li da 92% zaposlenika smatra da je dobar proces uključivanja zaposlenika iskustvo kritično za pozitivnu odluku da ostane u organizaciji?

Uspostava kvalitetnog onboarding procesa odmah u startu vodi prema zadovoljstvu zaposlenika radnim mjestom i poslodavcem te njihovoj retenciji.

Što je onboarding?

Proces uključivanja zaposlenika (eng. onboarding) je sustavna i svrhovita transformacija kandidata koji obećavaju u zaposlenike s najboljim učinkom.

Dobro planiranim i kvalitetnim sadržajem, tvrtke svojim novim zaposlenicima daju informacije koje su im potrebne kako bi u novu avanturu krenuli spremni i entuzijastični. Ovaj proces počinje već tijekom zapošljavanja, kada potencijalni kandidati zamišljaju svoj rad u Vašoj tvrtki. Tada se upoznaju Vašom misijom i vizijom te organizacijskom kulturom. A nastavlja se nakon prihvaćanja posla i u prvim danima i tjednima na novom poslu. Kako ne bi došlo do ranih odlazaka i fluktuacije zaposlenika, loš onboarding si jednostavno ne možete priuštiti.

6 koraka u onboarding procesu

Pogledajmo koji su to koraci potrebni za efektivno provođenje onboardinga.

1. Zapošljavanje novih zaposlenika

Otvoreno i jasno. I prije objave natječaja, vodite računa da opis poslova, uvjeti, mogućnosti i beneficije koje dolaze s radnim mjestom budu detaljno opisane (remote rad, korištenje godišnjih odmora, police osiguranja). Kandidatima odmah treba biti jasno što Vaša tvrtka očekuje od njih, ali iskoristite ovo vrijeme i da im predstavite svoju misiju, viziju, vrijednosti i organizacijsku kulturu.

2. Slanje pisma ponude

Našli ste odličnog kandidata nakon dugog procesa traženja i razgovora, ali kandidat odustaje u fazi ponude? Nemojte žuriti i uložite vrijeme u obrazloženje odgovornosti, zahtijeva i očekivanja. Redovito se javljajte i odgovarajte na poruke kandidata i budite im na raspolaganju, ovo je važan trenutak za njih.

3. Neka prvi posjet uredu bude pamtljiv

Atmosfera u uredu svakodnevno utječe na raspoloženje i ponašanje zaposlenika. Omogućite novom zaposleniku transparentan uvid u njegovo novo radno okruženje; pokažite mu mjesto i opremu, kuhinju i zajedničke prostore. Komunicirajte s njima o kratkoročnim ciljevima koji će omogućiti osobi da odmah na početku osjeti da je dala svoj doprinos.

4. Podijelite korisne dokumente koji će ublažiti brige prvi radni dan

U prvim danima na radnom mjestu, bitno je novom zaposleniku pružiti sve bitne informacije. Podijelite dokumentaciju relevantnu za njegovo radno mjesto i zadatke koje ga očekuju na narednom periodu. Od zaposlenika se ne očekuje da će ih sve pregledati i zapamtiti ukoliko nema vremena, ali one mu trebaju biti dostupne radi jasnoće i lakšeg snalaženja.

 

U nastavku je nekoliko informacija koje bi mogle biti korisne Vašem novom zaposleniku:

#1 Informacije o dodijeljenoj e-adresi i telefonskom broju, zajedno s podacima o pristupu komunikacijskim alatima tvrtke

#2 Informacije koje ističu organizacijsku kulturu tvrtke (domjenci, zabave, proslave godišnjice osnutka ili druge događaje jedinstvene za vašu tvrtku)

#3 Potaknite zaposlenika da postavlja pitanja i ažurno odgovorite na njih 

#4 Definirajte ciljeve i vremenske okvire za njihovo postizanje, kao i mjere koje će se koristiti za procjenu njihovog napretka

5. Prvi dani su najvažniji

Dogovorite timski ručak ili virtualno druženje sa zaposlenicima u tvrtki, te se pritom posvetite neformalnom razgovoru. Dogovorite i individualne razgovore s užim timom s kojim će zaposlenik surađivati. Pojedine tvrtke imaju odvojen budžet koji daju zaposlenicima da personaliziraju i prilagode radno mjesto. Ako to nije opcija, dovoljan je simboličan poklon dobrodošlice s vizualnim elementima tvrtke i brenda kako bi se osjećali da su postali dio tima.

onboarding

6. Kvartalni razgovori

Bez obzira komunicirate li svakodnevno sa svojim zaposlenicima, planirajte individualne razgovore svakih 30, 60 i 90 dana. Time ćete pokazati da ste zainteresirani i investirani u njihov uspjeh. U skladu s time, pobrinite se da mogućnosti obuke budu dostupne i nakon prvih nekoliko tjedana i mjeseci. Mentorski programi odličan su način za zaposlenike da uvide smjer karijere koji bi im mogao biti dostupan u Vašoj organizaciji. 

onboarding

ONLINE ONBOARDING

Proces uključivanja zaposlenika koji se odvija djelomice ili u potpunosti online, mora biti jednako kvalitetan i efektivan. 

Rad od kuće je sve popularniji, te je porastao 44% u zadnjih pet godina. Kao što je već istaknuto, vrijednost dobrog onboardinga je velika, što govori i podatak da je rezultat istog i do 2,5 puta veći rast prihoda tvrtke. Pitanje je može li HR odjel uspješno uvesti u posao nove zaposlenike u slučaju rada na daljinu? 

U novom pristupu, onboarding mora kopirati prednosti uvođenja u posao licem u lice, ali i iskoristiti mogućnosti online procesa za sadržajnijim, dinamičnijim i bržim sveobuhvatnim virtualnim iskustvom.

ONBOARDING I LMS

LMS je Vaš najveći saveznik u misiji pružanja najboljeg iskustva u online onboardingu. Pripremljeni sadržaji i materijali pomažu u upravljanju, isporučivanju i mjerenju učinkovitosti procesa onboardinga i obuke novih zaposlenika. Dodatno, ključan je za izgradnju povjerenja i uspostavljanje kvalitetnih odnosa od prvog dana.

Ovo su neke od prednosti LMS-a koje biste trebali uzeti u obzir:

  • Smanjite troškove obuke
  • Omogućite obuku specifičnu za pojedino radno mjesto
  • Smanjite fluktuaciju zaposlenika
  • Omogućite centralizirano mjesto za sadržaj obuke i materijale za učenje
  • Smanjite prijelazno vrijeme
  • Maksimalno povećajte produktivnost
  • Poboljšajte performanse

zaključak

U idealnom slučaju, onboarding zaposlenika nikad ne prestaje. Redovitim sastancima i povratnim informacijama, kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, možete pobijediti izglede i postići izvanredno zadržavanje zaposlenika. 

Na kraju dana, želite obostrano zadovoljstvo iskustvom koje pruža onboarding – povjerenje u brend i tvrtku koje će dobiti novi zaposlenik i novu snagu za napredak vaše tvrtke. 

Više
članaka

hr