Zašto je organizacijska kultura bitan dio svake tvrtke?

Zašto je organizacijska
kultura bitna?

Vrijeme čitanja: 3 minute

Ne tako davno poslodavci su bili ti koji su mogli nametnuti visoke zahtjeve svojim zaposlenicima. Prije svega, određivali su fiksne visine plaća, radne zadatke, radno vrijeme i sve što ima direktan utjecaj na zaposlenike i radne procese.

Pogotovo u velikim tvrtkama od nekoliko stotina radnika, koji su dolazili na posao i odrađivali svoje smjene bez pogovora i bez mogućnosti da daju svoja mišljenja. Kao posljedica, stav o tome što znači biti zaposlen izgledao je potpuno drugačije. Osim toga, velika većina poslodavaca nije razmišljala o pitanjima poput utjecaja na okoliš, fleksibilnog radnog vremena ili mogućnostima daljnjeg obrazovanja.

Uloga tehnologije u promjeni svijesti poslodavca

U 1970-tim se susrećemo s novim pojmom – organizacijska kultura, koja je postala važan dio uspjeha tvrtki. Ukoliko se dobro implementira, ne utječe samo na zaposlenike u vidu produktivnosti, povećanja kvalitete rada i zadovoljstva, već i na prosperitet same tvrtke. Tako je postalo jasno je da jedno bez drugoga ne može.

Prema istraživanja bulletin, 58% zaposlenika bi ostalo u tvrtki s nižom plaćom ako rade za odličnog poslodavca, 15% potencijalnih zaposlenika odbija poslovne ponude ukoliko tvrtka ima lošu ili nema organizacijsku kulturu te će čak 24% zaposlenika dati otkaz ako im se ne sviđa organizacijska kultura tvrtke u kojoj rade.

Zašto je organizacijska kultura postala važna?

Ulaskom Interneta u svakodnevni život putem računala, tableta i mobitela, pomijenjena je dinamika između poslodavaca i zaposlenika. Informacije su postale dostupne i danas se vrlo lako može doznati o uvjetima i kulturi unutar jedne tvrtke, a reputacije istih brzo padaju ili rastu. Ploča se okrenula i ove informacije su dovele tvrtke do toga da se bore za zaposlenika. Tvrtke pronalaze načine kako da poboljšaju svoje poslovanje stavljanjem zaposlenika na prvo mjesto te pronalaženjem novih načina za njihovo zadržavanje.

DEFINICIJA

Ukoliko upišete u tražilicu pojam organizacijska kultura, pronaći ćete više definicija, no one se uglavnom svode na isto.

Organizacijska kultura predstavlja trajan i specifičan sistem osnovnih vrijednosti, uvjerenja, normi i običaja koji određuje ponašanje unutar pojedine organizacije.

Uobičajeno takvi obrasci ponašanja održavaju viziju i misiju same organizacije. Stavovi zaposlenika se postupno oblikuju i oni postaju predstavnici tvrtke u kojoj rade.

5 koraka u provedbi organizacijske kulture

Kako kulturu staviti u fokus i iskoristiti pozitivan utjecaj koji ona ima na produktivnost zaposlenika?

1 . Poticajno okruženje

Nagrađivanje poželjnog ponašanja zaposlenika i pohvala za angažman i dobro obavljen posao, povećat će vjerojatnost da će zaposlenik u svakoj sljedećoj prilici nastojati dati svoj maksimum. Stoga ga nemojte zaboraviti pohvaliti osobno i/ili pred drugim zaposlenicima i nagraditi bilo novčano, putovanjem ili na drugi prigodan način.

2. Edukacija

Michelangelo je jednom izjavio „Ancora imparo“ (tal. još uvijek učim) u dobi od 87 godina. Cjeloživotno učenje treba biti dostupno svima koji žele ulagati u sebe, bilo na osobnoj razini ili profesionalno, te se posebice treba poticati u poslovnom okruženju. Mnoge tvrtke imaju poseban budžet za treninge i edukacije svojih zaposlenika, što daje snažnu poruku da podržavaju i investiraju u svoje zaposlenike.

3. Rituali

Razne ceremonije poput održavanja dana tvrtke, domjenaka, zabava, sportskih igara i sl., odlična su prilika da se zaposlenici opuste i međusobno druže i bolje upoznaju. Dobra suradnja će se tako nastaviti i u uredu.

4. Zajednički prostor

Udobna prostorija ili više njih gdje se zaposlenici mogu družiti u slobodno vrijeme ili odmoriti u tišini… Potrudite se oko dizajna interijera kako bi učinili prostor ugodnim i zanimljivim. Osigurajte grickalice, osvježenja, kavu i voće.,. Ili pak kutak za internu knjižnicu ili društvene igre.

5. Mentorstvo

Dobro osmišljen program mentorstva pomoći će zaposleniku da dosegne svoj puni potencijal. Uložite u prilagođene programe mentorstva koji će zaposlenike staviti u središte rasta tvrtke. Povezivanje odgovarajućeg mentora sa zaposlenikom je uloga HR odjela, koji ima vitalnu ulogu u provođenju i radu na organizacijskoj kulturi. No, mentorstvo nije samo namijenjeno za onboarding, nego i za postojeće zaposlenike.

I za kraj ...

Ukoliko ste bili zaposleni u dvije različite organizacije, zasigurno ste primijetili kako su radna i međuljudska atmosfera različite. Utjecaj na to uvelike ima organizacijska kultura stoga ju iskoristite kao snažan alat u svoju korist. Pritom pristupite promišljanju razborito i pažljivo kako biste izgradili snažnu kulturu koja se nadovezuje na strukturu i strateške ciljeve Vaše tvrtke. Tako dobro razrađena kultura odigrati će veliku ulogu u zadovoljstvu i angažmanu zaposlenika.

More
articles

en_GB