LMS – kome je potreban?

Zašto trebate LMS?

Vrijeme čitanja: 4 minute

Korporativno učenje brzo se mijenja. Uz prijenosna računala, tablete i mobitele, rad na daljinu je postao jednostavan. A ono što čini mogućim učenje u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta je – sustav za upravljanje učenjem (LMS). No, ukoliko uzmemo u obzir i upravljanje cjelokupnim procesom administracije i obuke, on čini mnogo više od toga.

Kada se treninzi provode kvalitetno, donose prednosti ne samo zaposlenicima, nego i tvrtki. Prema istraživanju Business training experts, tvrtke koje provode treninge za svoje zaposlenike ostvaraju i do 218% veći prihod po zaposleniku, kao i 24% veću dobit.

Zaposlenici koji razvijaju svoje vještine i stječu nova znanja prije svega donose rezultate koji se odražavaju povećanom produktivnošću i profitabilnošću. IBM je proveo studiju na temu koja je otkrila kako će čak 41% zaposlenika napustiti tvrtku u svojoj prvoj godini zaposlenja ako dobiju lošu i neodgovarajuću obuku, ali taj broj se uvelike smanjuje u slučaju kvalitetnih programa osposobljavanja i stručnog usavršavanja na samo 12%.

U ovom blogu saznajte kako Vaš posao može profitirati korištenjem LMS-a.

LMS

Što je sustav za upravljanje učenjem?

LMS (eng. Learning management system) je softver za pružanje online obuka i multimedijskih sadržaja za provedbu kvalitetnih treninga koji su prilagođeni Vašim zaposlenicima.

Sustavom upravljanja učenjem možete učinkovito upravljati registracijama, korisnicima, tečajevima, mrežnim sadržajem, mentorima, kalendarima, satima, grupama, obavijestima, komunikacijom, certifikatima,  izvješćima i dr. Sve te mogućnosti predstavljaju veliku prednost i korist za bilo koju obrazovnu ustanovu ili tvrtku.

Pomaže od prvog radnog dana prilikom onboardinga novih zaposlenika, a nastavlja se tijekom stjecanja novih znanja i vještina potrebnih za kvalitetan rad u skladu s radnim zadacima. Kao rezultat u velikoj mjeri vodi do napredovanja u karijeri te osobnog i profesionalnog razvoja svakog pojedinog zaposlenika.

5 značajki LMS-a koje će Vam pomoći da se uvjerite u njegove prednosti

1. Onboarding

Dovoljno je samo jednom osmisliti sveobuhvatni program obuke i onboardinga i dalje ga dodjeljivati svim novim zaposlenicima. Olakšajte posao svom HR odjelu i na jednom mjestu pokrijte teme poput: misije, vizije i vrijednosti tvrtke, organizacijske politike i kulture, strukture i vodstva ključnih klijenata i partnera i dr.

onboarding

2. Uštedite vrijeme i novac

LMS najpristupačniji je način za praćenje obuke i učinka zaposlenika zbog svoje prilagodljivosti Vašim poslovnim potrebama. Prema Acendre, “How to Use a Learning Management System to Improve the Employee Experience” dokazano je da obuka i razvoj zaposlenika povećavaju njihovu bazu znanja, vještine i pomažu u ukupnom učinku na poslu. Sustav u početku može biti manjeg obujma i zatim se širiti s rastom tvrtke. Online treninzima nećete samo ukloniti troškove tiska materijala, vanjskog edukatora, putne troškove i cateringa, već ćete znatno umanjiti poslove administracije i time povećati njihovu produktivnost.

3. Bilo kada i bilo gdje

LMS omogućuje obučavanje zaposlenika s različitih lokacija bez dodatnih troškova. Treninzi i sadržaji se mogu jednostavno ažurirati, a nakon što postavite materijale treninga i objavite ih, Vaši zaposlenici imaju neograničen pristup informacijama koje su im potrebne. Čak i oni koji su u pokretu mogu se prijaviti na platformu putem svojih pametnih telefona i tableta i ostati u toku.

4. Izvještavanje

U tvrtki s velikim brojem zaposlenika može biti teško mjeriti njihov napredak. Sustav to čini za Vas – prati i procjenjuje napredak svakog zaposlenika kako bi se utvrdilo je li uspio u postizanju ciljeva treninga. Izvješća jednostavno filtrirajte prema željenim parametrima i preuzmite.

5. Sve na jednom mjestu

Platforme za učenje omogućuju učinkovitu i potpunu kontrolu nad administracijom i automatizacijom pojedinih procesa, čineći tako moćan alat za stvaranje i upravljanje sadržajem na jednostavan i intuitivan način. Zahvaljujući činjenici da je sadržaj pohranjen na udaljenom poslužitelju, svaki član Vašeg tima može pristupiti podacima, a time je ujedno i smanjen rizik od gubitka važnih podataka. Upravno je zbog toga LMS prirodno prikladan za mrežnu suradnju i učenje.

6. Brendiranje

Platforma se može jednostavno konfigurirati tako da koristi logotip, boje i značajke Vašeg brenda. Polaznici tako mogu proći treninge u okruženju koje im je poznato i kojem vjeruju.

Korisne funkcionalnosti

Svaka tvrtka ima različite potrebe za obukom, a sukladno time i različite zahtjeve za buduću LMS platformu. Među osnovnim funkcionalnostima koje će svakom koristiti su; upravljanje korisnicima i radnim mjestima, upravljanje tečajevima i sadržajima, praćenje napretka zaposlenika, responzivnost i dr.

Uz osnovne, postoji širok spektar posebnih značajki, od kojih su neke navedene u nastavku.

LMS

Tko koristi LMS?

Tvrtke mogu izvući puno koristi implementacijom sustava za upravljanje učenjem (LMS). Srednjim poduzećima LMS olakšava razvoj i napredak bez prekomjernih troškova i gubitka produktivnosti. Velika poduzeća mogu organizirati obuku za cijele podružnice i pojedine odjele te im osigurati učinkovit i brz prijenos podataka. Ovisno o veličini tvrtke, HR tim ili L&D (eng. learning and development) su zaduženi za obuku i onboarding, a LMS može biti idealan pomoćnik.

Zaključak

Sustavi za upravljanje učenjem su već neko vrijeme prisutni na tržištu, no tek su nedavno postali popularni zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i jednostavnom korištenju. Od onboardinga koji ubrzava proces prilagodbe zapošljavanja, do njegove uloge u retenciji zaposlenika. Kontinuirana obuka pomaže Vašim zaposlenicima da napreduju i ostanu u toku s novostima iz svoje domene kako bi poboljšali svoje rezultate.

LMS platforme su nesumnjivo snažan alat koje bi zbog svojih mnogobrojnih prednosti sve veće tvrtke i obrazovne institucije trebale razmotriti. Još jedna činjenica koja govori u prilog tome je studija Marketsandmarkets prema kojoj je globalno tržište LMS-a poraslo od 4.07 milijarde u 2015. godini, na 11.34 milijarde u 2020.

Lamaro digital e-rješenja odgovaraju izazovima e-učenja. Istražite sve prednosti i funkcionalnosti LMS-a i zakoračite u svijet digitalnog obrazovanja već danas!

Više
članaka

en_GB